Ahad, 30 November 2008

WILL ATAU WORLD

Esok masuk bulan Disember... Budak sekolah masih tengah syok cuti sekolah... senario di Malaysia lain seperti di negara luar... Masyarakat terutamanya orang Melayu gemar memilih tarikh cuti sekolah untuk mengadakan kenduri kahwin... Ngape tak dibuat tarikh lain? aku pun tak tahu... dan tak nak ambik tahu... Kengkadang dalam 1 hari ade 4-5 jemputan... ade yang aku datang... ade yang aku tak datang... selalunya aku tak datang... (janganlah ikut perangai aku... kalau nak ikut, aku tak paksa)....

Dalam keriuhan kenduri-kendara kahwin ni, masyarakat kita masih terus disogokkan dengan perkahwinan artis... walaupun di tengah musim artis bercerai tetapi masih ade jugak artis yang nak kahwin... Dalam bab kahwin cerai artis ni jangan lawan dengan orang kita... Selalunya diaorang lebih laju dari wartawan... Dalam bab kahwin bulan Disember ini termasuk lah penyanyi pujaan ramai, Mawi...

Melihat kepada Mawi aku masih terkenangkan saat pujaan Malaya ni menang dalam pertandingan Realiti TV beberapa tahun lalu... Masa tu aku 'terpaksa' tonton sama sebab mase tu semua anak-beranak, adik-beradik aku nak tonton siri tu... Ye la... Kalau ade tv lain dah lame aku tukor channel lain... Tapi biasa la kan majoriti menjadi penentu... Inikan negara demokrasi.... Demokrasi... Kengkadang aku tak begitu setuju dengan idea mulia puak Greek ini...

Tengah-tengah diaorang wawancara Mawi, aku entah macam mana terambil perhatian pulak... Nak jugak aku dengor macam mane anak Felda ni jawab soalan... Antara yang dia beritahu ialah ade sorang brother yang memberi semangat yang kuat kepada dia... Dia kata "ko kalau nak buat sesuatu, ko kena ade world"... Lebih kurang macam tu lah si Mawi tu cakap... Aku pun dah tak ingat sangat... Nak ingat pun tak berapa penting... Tapi yang aku masih ingat ialah perkataan world itu.... Bukan sebab dia cakap English... Nak kata sebutan Inggerisnya sedap ala-ala Mat Saleh pun bukan... World.... Sebab aku sangsi penggunaan perkataan itu... Sehingga sekarang perkataan yang menjadi tagline dia melekat dengan nama-nama dia sekali... Yang aku tahu perkataan yang sebenarnya ialah WILL... Bukannya WORLD... Sebab tu lah ade perumpamaan Inggeris "Where There Is A Will There Is A Way".... Will yang dimaksudkan ini adalah Kemahuan... Takde kena mengenanya dengan world... Atau dunia... Sebutannya aje seakan-akan sama... Aku tak tahu lah kesilapan ini dibuat oleh dia sendiri atau pun wartawan... Yang wartawan pun tak kanlah tak paham-paham... Nak harap artis kita cakap dan paham bahasa orang putih, samalah jugak kalau nak harap artis orang putih cakap bahasa Melayu... Ye lah diaorang pun bukannya guna bahasa Melayu dalam subjek sains dan matematik diaorang.... Ape-ape pun baik aku layan lagu Cat Stevens, Wild World... Ok (all correct) ????......

Selasa, 11 November 2008

11 November - Hari Bunga Popi (bukan Bunga Cinta Lestari ya!)

Pada 11.11.1918 ( Armistice Day ) jam 11.00 pagi telah ditanda tangani Perjanjian Damai antara Tentera Bersekutu dengan German untuk menamatkan Perang Dunia Pertama.


BUNGA POPI


Dari darah, dari nanah yang punah di tanah,
rangka manusia kehilangan nyawa disambar senjata,
hasil manusia gila perang membunuh mesra,
bunga merah berkembang indah minta disembah.

Yang hidup tinggal sisa nyawa, penuh derita,
kering, bongkok, cacat, tempang dan buta,
perang dalam kenangan penuh kengerian,
sekarang dalam kepahitan,
dalam kesepian.

Yang lain kehilangan anak, suami dan kekasih,
hilang pergantungan, hilang pencarian,
hidup kebuluran,
ribuan janda, ribuan kcewa, ribuan sengsara,
jutaan anak-anak yatim hidup meminta-minta.

Manusia gila perang telah membunuh segala mesra!
perang berlangsung mencari untung tanah jajahan!
perang berlangsung membunuh anak dalam buaian!
perang berlangsung menghantar lebur nilai kebudayaan!

Bunga popi bunga mayat perajurit bergelimpangan,
bunga darah merah menyimbah,
penuh kengerian.

Kami benci pada perang penuh pembunuhan!
kami rindu pada damai sepanjang zaman!

Usman Awang
1955


Hari bersejarah ini aku tahu dari Tukar Tiub... Selama ini pun aku bukannya tahu pasal Hari Bunga Popi ni... Yang aku tahu Flop Poppy dan Poppy Mercury aje... =)
Segunung tahniah buat Pak Isham untuk usaha mengingatkan anak-anak muda tentang sejarah dunia dan sajak Almarhum Usman Awang....

Selasa, 4 November 2008

Album Pertama Kugiran Free Love

Tanggal 24 Oktober yang lepas album ini diriliskan... Kugiran dari Ipoh... Aku pun tak pernah dengar lagi album ni... Tapi aku rase macam best je letak kat blog ni... Berminat??? Korang pergi sini... Tak pun kat sini....

Cover albumnya aku minat.... ;)

Sabtu, 1 November 2008

Membenarkan Kebodohan

video
lagu : Meor
sajak : Abdullahjones